48. PLODOVA VINSKA MUŠICA - 05.06.2018 15:00 - Zaključeno


Obilje zrelega sadja (češnje, višnje, jagode) je dobro gojišče za plodovo vinsko mušico. Na nekaterih območjih Slovenije se mušice že lovijo na vabe. Pomembno je, da se pridelovalci ustrezno pripravite in izobesite lovne pasti za ugotavljanje njene navzočnosti, in jih redno pregledujete. Sadne vrste, ki bodo v tem mesecu potencialno ogrožene so predvsem češnje, ameriške borovnice in robide ter maline. Sledijo jim še breskve in nektarine ter slive in češplje.

Plodova vinska mušica odlaga jajčeca v zoreče (od začetka barvanja) in zrele plodove. Ličinke (žerke), ki se izležejo iz jajčec izjedajo plodove, ki se mehčajo in gnijejo. Ena sama plodova vinska mušica lahko odloži do okoli 20 jajčec na dan, na več plodov.

Priprava lovnih pasti: uporabite zaprte plastenke, v katere v zgornjem delu navrtate luknjice premera 4 mm in vanje nalijete mešanico kisa in vina v razmerju 3:1 ter dodate žlico sladkorja in/ali kvas ter nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Plodova vinska mušica je velika od 2 do 3 mm in ima rdeče oči, samček ima na konici kril črno pego. Za pomoč pri prepoznavanju plodove vinske mušice se obrnite na vam najbližjo javno službo za varstvo rastlin.

Za zatiranje plodove vinske mušice v češnjah, višnjah, breskvah, nektarinah, marelicah in slivah je bilo letos izdano dovoljenje za nujne primere sredstvu Laser 240 SC. Dovoljen je tudi v ekološki pridelavi in ima redno registracijo za varstvo jagodičja.


Datum objave obvestila: 05.06.2018 15:00
Obvestilo prognostičnega centra: Osrednja Slovenija/Kmetijski inštitut Slovenije
Objavil/a: Novljan Matic
Pripravil: Matic Novljan, Primož Žigon, Uredila: Meta Zemljič
Seznam registriranih FFS