Pojav bolezni in škodljivcev na pridelovalni površini omejimo z izvajanjem nekaterih ukrepov. Med pomembnejše spadajo:
Kolobar (primer: vključevanje ajde ali prosa v kolobar pripomore k manjšemu pojavu strun v tleh).
Odstranjevanje obolelih rastlin (predstavljajo vir novih okužb).
Uničevanje in zaoravanje rastlinskih ostankov na pridelovalni površini.
Izbira ustreznega časa setve (na ta način se izognemu največji populaciji škodljivcev).
Uporaba zastirk za prekrivanje rastlin.
Uporaba brezvirusnega sadilnega materiala.
Setev odpornih sort/hibridov.
Gnojenje (pretirano gnojenje z dušičnimi gnojili lahko privede do razvoja nekaterih bolezni).
Dodatni ukrepi s katerimi lahko zmanjšamo vpliv škodljivih organizmov so:
biofumigacija (pri zaoravanju zmulčenih ostankov križnic kot so bela in rjava gorjušica ter oljna redkev se sproščajo hlapljive kemične snovi, ki zavirajo razvoj nekaterih talnih škodljivcev)
privabilni posevki (v bližino glavnega posevka posejemo ali posadimo rastline, ki privabljajo škodljivce. Na ta način zmanjšamo škodo na glavnem posevku.)
medsetve/medsaditve (med glavne posevke sejemo ali sadimo rastline druge vrste)