96. VARSTVO JABLAN IN HRUŠK - 19.10.2017 10:46 - Zaključeno


V nasadih in posameznih sortah, kjer ste že opravili eno škropljenje z UREO je listje v večji meri obarvano in začenja intenzivneje odpadati. V ostalih nasadih in sortah, pa pričakujemo intenzivnejše odpadanje listja, ko bo nastopilo obdobje hladnega in deževnega vremena.

Ob odpadanju listja na poganjkih nastajajo številne odprte rane, na katerih se v ugodnih vremenskih razmerah lahko naselijo bakterije in glive, bodisi v obliki težko opaznih rakastih ran ali v obliki nevidne latentne okužbe, ki predstavljajo nova žarišča za širjenje bolezni v naslednjem letu.

V nasadih jablan in hrušk, kjer imate težave z obvladovanjem glivične bolezni jablanovega raka in nasadih, ki so bila okužena (oz. se nahajajo na okuženem območju) z bakterijo Erwinia amylovora, povzročiteljico hruševega ožiga priporočamo, da v jesenskem času opravite škropljenje jablan in hrušk z bakrovimi pripravki (kot preventiven ukrep ga lahko opravite tudi v vseh ostalih nasadih ter ohišnicah jablan in hrušk).

Glede na toplo in suho prvo ter drugo dekado oktobra zadostuje, da opravite eno škropljenje, ko bo listje intenzivno odpadalo oziroma, ko bo odpadla večina listja.

Škropljenje opravite z enim od pripravkov na osnovi bakra kot so: Biotip bakrov fungicid plus (0,75 % konc.), Cuprablau Z 35 WP (2,5 kg/ha za zatiranje hruševega ožiga – 3 kg/ha za zatiranje jablanovega škrlupa) ali Nordox 75 WG (1,6 kg/ha), ki pa je registriran samo za omejevanje okužb z jablanovim rakom.

Pazite, da z bakrovimi pripravki ne škropite pri zelo nizkih temperaturah. Te naj bodo vsaj enake ali višje od 5 °C.


Datum objave obvestila: 19.10.2017 10:46
Obvestilo prognostičnega centra: Celjska in Koroška regija/Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije
Objavil/a: Alenka Ferlež-Rus
Pripravila: Alenka Ferlež-Rus
Seznam registriranih FFS