90. VARSTVO KROMPIRJA - 13.07.2017 13:44 - Zaključeno


VARSTVO PRED KROMPIRJEVO PLESNIJO (Phytophtora infestans de Bary)

 

V Vipavski dolini in v Slovenski Istri so rani krompir že izkopali, pozne sorte so odcvetele in debelijo gomolje, drugod v višjih območjih Primorske, so nasadi krompirja strnili vrste in pozne sorte cvetijo. Deževno in toplo vreme v preteklih dneh predstavlja idealne pogoje za širitev krompirjeve plesni, ki je na nekaterih nezaščitenih nasadih krompirja že povzročila rjavenje listov in propad cime.

V primeru nadaljevanja nestanovitnega vremena (plohe,nevihte), se bodo ugodni pogoji za širjenje krompirjeve plesni nadaljevali. Krompir je potrebno pred dežjem zaščititi proti krompirjevi plesni s sistemiki ali polsistemiki (glej seznam 22.5.2017), sicer sledi izbruh bolezni in propad cime ter posledično gnitje gomoljev.

V primeru, ko opazimo v nasadu posamezne liste ali rastline napadene s krompirjevo plesnijo priporočamo škropljenje s fungicidi na osnovi dimetomorfa (Acrobat, Forum, Banjo forte, Orvego) ali cimoksanila (Antracol combi, Moximate, Nautile, Equation pro, Tanos, Sacron) in ponovitev škropljenja po 5 dneh. Enako ravnajte v primeru poškodb nasada zaradi toče.

Za ekološko zaščito krompirja nadaljujte z uporabo dovoljenih BAKRENIH PRIPRAVKOV.

 

Škropljenja ponavljamo v skladu z navodili za uporabo FFS. Priporočamo, da sredstva s sistemičnim in polsistemičnim delovanjem menjujete, da se izognete pojavu odpornosti! Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

 

V primeru, da je večina listov propadla zaradi krompirjeve plesni, priporočamo odstranitev cime s površine krompirišča. Z izkopom počakamo 7 – 10 dni, dokler se pokožica na gomoljih ne utrdi, da se izognemo še dodatni okužbi gomoljev.

 

 

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.


Datum objave obvestila: 13.07.2017 13:44
Obvestilo prognostičnega centra: Zahodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Objavil/a: Devetak Marko
Pripravil: Marko Devetak
Seznam registriranih FFS